Tuesday, September 20, 2016

3:46 PM

RESEPI IKAN PARI ASAM PEDAS JOHOR
.
BAHAN - BAHAN
.
● 1/2 kg ikan pari
● 10-15 biji cili kering (dikisar)
● 2 ulas bawang merah (dikisar)
● 2 ulas bawang putih (dikisar)
● sedikit belacan (dikisar)
● 1 batang serai (dititik)
● 1 btg bunga kantan
● sedikit daun kesum
● 1 sudu lada hitam (ditumbuk )
● 1 sudu jintan manis (ditumbuk)
● 1 mangkuk air asam jawa
● garam, gula & perasa
● minyak untuk menumis
.
 
CARA - CARA MEMASAKNYA .
1. Cili kering hendaklah direndam dalam air panas selama 10-15 minit, kemudian dibersihkan dan dikisar.
.
2. Kemudian kisar pula Bawang merah, bawang putih dan belacan. Panas minyak dan tumis Bawang merah yang dikisar bersama bawang putih dan belacan kacau sehingga bawang kekuningan.
.
3. Masukkan cili yang telah dikisar. Kacau sebentar masukkan serai, lada hitam dan jintan manis, biarkan sehingga pecah minyak.
.
4. Setelah pecah minyak bolehlah dimasukkan air asam jawa. Biarkan sehingga mendidih kemudian boleh la dimasukkan ikan pari, bunga kantan dan daun kesum.
.
5. Akhir sekali perasakan dengan garam, sedikit gula dan serbuk perasa mengikut selera masing-masing.
.
6. Biarkan sebentar sehingga kuah agak pekat. Masak sehingga ikan masak.
.




AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU