Wednesday, May 23, 2018

11:57 AM

RESEPI SUP TULANG THAI 

BAHAN - BAHAN :

1 kg tulang dan daging lembu(rebus)
1 batang saderi (hiris)
3 helai daun limau purut ( buang urat tengah, sebab tak nak kuah jadi pahit)
1 labu bawang Holland (hiris)
1 batang serai (ketuk)
1 batang lobak (potong ikut suka)
3 biji kentang (potong)
2 biji tomato (belah 4)
Cili padi (ikut rasa ) 
Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga

BAHAN TUMBUK :

Bawang Putih/merah/halia/lada hitam/ketumbar/jintan manis
** Daun ketumbar dan lime juice 


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Rebus 1 kg tulang dan daging sehingga empuk. 

2. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2 sudu besar rempah sup, , masak sehingga naik bau . 

3. Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland. Biarkan mendidih sehingga kentang dan lobak empuk.

4. Kemudian masukkan tomato, dan garam scukup rasa . siap .

5. Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice ...


Kredit Resepi :
Page FB Senangnya Masak


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU